OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

2 Aralık 2011 Cuma

Etiler Pilates nasil yapılır JoyPilates Pilates topu pilates faydaları röportajı Yasemin Ökmen

OMActivities ''Farklı röportajlar serisi'' bölümümüzde ilk konumuz PILATES!

- KISACA BİZE KENDİNİZİ TANITIR MISINIZ?

İsmim Yasemin Ökmen, Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Aslında benim hikayem klasik bir kurumsal çalışma hayatı hikayesiyken bir anda tesadüfler sonucu bambaşka bir hal aldı ve beni “işini çok severek yapan insanlar” kategorisine dahil ediverdi.
ATÜ Duty Free Kurumsal İletişim bölümünde çalışırken Pilates eğitmeni olan yakın aile dostum sayesinde Pilates egzersizi ile tanıştım. Kısa bir dönem iş için yurtdışında kaldım ve Türkiye'ye geri döndüğümde yüzleşmem gereken kurumsal iş hayatı beni bekliyordu. Tam bu esnada beni pilatesle tanıştıran arkadaşım kendi stüdyosu için bir eğitmen arayışındaydı ve bana eğitmenlik teklif etmesiyle, hobim mesleğime dönüşmeye başladı. Eğitim süreci beklediğimden daha ciddi ve sıkı geçmesine rağmen gerekli sınavlara girerek sertifikamı aldım ve şu anda kendime ait JOY PİLATES - Etiler Pilates Stüdyosunda eğitmenlik yapıyorum. Ayrıca kurumsal hayatım sırasında başladığım Bahçeşehir Universitesi MBA Kültür Politikası ve Sanat Programı yüksek lisans bölümünü bu yoğunluğun arasında bitirmeye çalışıyorum.




- PİLATES EĞİTİMİ dediniz? Bunu biraz açabilir misiniz?

Tabii ki. Amerika'da Pilates Acedemy International isimli profesyonel dansçı ve pilates eğitmenlerinin kurmuş olduğu bir okul var. Bu okulun Türkiye'deki temsilcisi, “master trainer” Gerda Ergul tarafından verilen MAT ve REFORMER (aletli pilates) kurslarını aldım. Bu kurslara sadece katılmak yetmiyor. Sertifikalı eğitmen olabilmek için 50 saat süren staj ve pratik saatlerini tamamladıktan sonra 6 ay içinde sınava girmek gerekiyor. Sınav hem yazılı hemde pratik bölümden oluşuyor. İnanın bu kadar ciddi anatomi çalışacağımı bilsem pilates eğitmeni olmayı yeniden gözden geçirebilirdim(gülüyor). Bana 2. kez ÖSS heyecanı yaşatan sınavdan neyse ki alnımın akıyla çıktım. Sınav sonuçları Amerika’da değerlendirildikten sonra sertifikam geldi ve eğitmen olarak çalışmaya başladım.

PİLATES NEDİR? Hiç Bilmeyenler için biraz bahseder misiniz?

Öncelikle pilatesin kasları güçlendiren ve vücudun direncini arttıran bir egzersiz türü olduğunu bilmek gerekli. (Dipnot olarak söylemeliyim ki, pilates bir spor branşı değildir. Bir egzersizin spor sayılabilmesi için müsabakasının düzenlenmesi gerekir)
Herkesin anatomik yapıları ve yaşam koşulları farklı olduğundan kas yapılarındaki gelişmeler de bu koşullara göre değişim gösteriyor.

Çok basit bir örnek: Masa başı iş yapan bir insanın ister istemez kolları uzun süre masa üzerinde öne doğru durduğundan, ön omuz kasları kısa ve gergin, arka omuz kasları uzun ve güçsüzdür. Bu nedenle zaman ilerledikçe kamburluk dediğimiz duruş bozukluğu yüzünden vücut deforme olmaya başlar. Pilates, kullanılmayan veya “doğru” kullanılmayan kasların farkedilmesini sağlar. Kişi kendi anatomisine uygun bir çalışma programıyla duruş bozukluklarını veya fiziksel rahatsızlıklarını giderebilir.
Vücudun tanınması ve kaslara biliçli yaklaşılması bir süre sonra çok keyifli bir hal almaya başlar. Kişinin yaptığı egzersizin detaylarını anlaması ve vücudundaki değişimleri farketmesi kesinlikle pilatesi daha bilinçli ve anlamlı kılar. Örneğin tenisçi erkek bir öğrencimin belinde ve bacak kaslarında bazı sorunlar var. Bu sorunları gidermek adına ona özel bir program uygularken, aynı zamanda tenişçilerin özel olarak çalıştırması gereken sırt ve kol kaslarına da ağırlık veriyoruz. Böylece onun da bilinçli olarak uyguladığı pilates egzersizleri, sonuç elde etmemizde bize daha çok yardımcı oluyor.

Pilates'te yoğun kas çalışması var ama fitness gibi ZORLAMA hiç bir zaman yok. Ne zaman bir yeriniz ağrımaya başlarsa o zaman vücudunuz durmanız için işaret veriyor demektir. Pilates kısaca vücudunuzdaki kas farkındalığınızı arttırmaya, bilinçlenmeye yöneliktir ve en önemli özelliği her zaman GÖZLEMLE ve bir eğitmenin kontrolü altında yaptırılması gerekliliğidir. Daha önce hiç pilates yapmamış birinin kendi başına pilates yapması çok büyük sakatlanmalara sebebiyet verebilir. Grup derslere katılmak isteyen kişilerin de en az 10 özel ders almış olması gereklidir.

Pilates dediğimizde akla bir kocaman plastikten bir top geliyor. Ama ben burada stüdyonuzda bir sürü başka aletler gördüm?

Evet, ne yazık ki Pilates ülkemizde bir sabah programı ve pilates topu ile birlikte tanınmaya başlandı. Biraz medyanın yanlış bilgilendirmesi söz konusu tabi. Pilates sadece toplarla yapılan bir egzersiz türü değildir. Aynı zamanda sadece kadınların yaptığı bir egzersiz de değildir. Bu konuyu vurgulamakta fayda görüyorum. Pilates sadece kadınlar için değildir. Erkekler, daha da ilginci Amerika’daki bazı futbol takımı sporcuları kaslarını geliştirmek için pilates yapmakta ve çok başarılı sonuçlar almaktadırlar.
Pilates temelde direnç unsuru olarak vücudu baz alır. Bu direnci kullanmak için mat (minder) ve aletli pilates dediğimiz reformer veya cadillac eşliğinde çeşitli hareketler yapılmaktadır. Aynı zamanda arc barrel, chair, foam roller, flex band, circle, mini ball gibi yardımcı aletler yardımıyla da 1000'in üzerinde farklı egzersiz yapılabilmektedir.


DOKTORLARIN PİLATES HAKKINDA GÖRÜŞLERİ NASIL?

Genellikle doktorlar eğer hastalarında bir problem görürlerse öncelikle fizik tedavi öneriyorlar. Fizik tedavi sonrası kas yapısını güçlendirmek amacıyla sertifikalı bir eğitmen eşliğinde pilatesi öneriyorlar. Fizik tedavi sonrası pilates ile kaslarını geliştirmeye devam eden ve bunun çok faydasını görmüş öğrencilerim var. Tabi günümüzde eğitim almamış - ya da pozitif düşünelim - eğitim almış, ama sertifika almamış pilates yaptıran eğitmenler var. Bu eğitmenlerin yanlış uygulattıkları hareketler sonucu sakatlanan kişiler tabiki doktorlara başvuruyor. Bu sakatlanmalar nedeniyle kimi zaman doktorlar pilates konusuna kuşku ile de bakabiliyorlar. Pilates yapmak isteyen kişiler ders alacakları eğitmeni sorgulamalılar ve eğitmenin sertifikasını görmek istemekten çekinmemeliler. Pilatesin popüler olmasıyla bu konuyu suistimal edenler de çoğaldı malesef.


FITNESS SALONLARINDA YAPILAN PİLATES SEANSLARI HAKKINDA DÜŞÜNCELERİNİZ NELER?

Açıkcası ben spor salonlarında yapılan grup seanslarına da katıldım. Merakımdan neler yapıyorlar görmek istedim. İnanın bana başlangıç sınıflarına katılmama rağmen, çoğunda gösterilen ve yaptırılan hareketler kontrolsüz ve sakatlanmalara yol açabilecek niteklikteydi. Nedeni aslında çok basit. Eğitmenin pilatese yeni başlayan her öğrenciyi gözlemlemesi gerekmektedir. 10-20 kişilik bir sınıftaki her öğrenciyi her an gözlemleyebilmek çok gerçekçi olmasa gerek. İşte bu nedenle daha önce pilates yapmamış bir kişinin fitness salonlarındaki toplu pilates eğitimlerine katılması tehlikeli olabilir ve sakatlanmalara yol açabilir.
Benzetme yapmak gerekirse, nasıl dersaneye giden bir öğrenci bununla yetinmeyip ek olarak özel ders alıyorsa, pilates içinde aynı mantık geçerli. Birebir derste, genele uyum sağlamak yerine, kendi ihtiyaçlarınıza yönelik çözümler ararsınız ve çok daha etkin sonuçlar elde edersiniz.



SİZE GELEN MÜŞTERİLERİN PİLATES'ten BEKLENTİLERİ NEDİR?

Beklentileri olan kişileri iki gruba ayırabilirim. Birinci grup, pilatesin uzun süre devam edilmesi gereken bir egzersiz olduğunun bilincinde, hedefini gerçekleştirip, bu hedefi korumak üzere pilatesi hayatına bir yaşam biçimi olarak yerleştiren kişiler. Diğer grup ise bir an önce hedefine ulaşmak isteyen, bunun için kesin bir süre belirleyen ve hedef gerçekleşince pilatesi bırakan veya ara veren kişiler.
Bir egzersizi ne kadar sürekli ve sık yaparsanız o kadar kısa sürede sonuç almaya başlarsınız. Bununla beraber her kişinin anatomik yapısı bir diğerine göre farklıdır. Bu nedenle süre ve vaad vermek yanıltıcı olabilir.


PİLATES NE KADAR SÜRE YAPILMALIDIR? SİZİN DERS SİSTEMİNİZ NASIL?

Bir önceki soruda da bahsettiğim gibi bu soruya net bir cevap vermek çok doğru değil aslında. Ortalama 20 ders ile vücudunuzdaki kasları farkına varmaya ve yaptığınız hareketlerin hangi kaslarınızı çalıştırdığını anlamaya başlarsınız. Beklentiniz her ne olursa olsun verimli bir sonuç almak için ortalama 6-8 ay süre içinde 50-60 ders kadar almanız gerekebilir.

DERS KONUSUNU BİRAZ AÇAR MISINIZ? JOY PİLATES'te DERSLER NASILDIR?

Bir ders ortalama 1 saat sürüyor. Tek başınıza özel ders alabileceğiniz gibi, seviyelerinizin benzer olduğu bir arkadaşınızla da ders alabilirsiniz. Stüdyoda soyunma kabini ve duş alma olanağı mevcut, dolayısıyla ders sonrası bir programınız varsa eve uğramadan stüdyodan direk gidebilirsiniz.

DERSLERİNİZE KİMLER GELEBİLİR?

Çok klişe olacak ama 7'den 70'e herkes gelebilir. Örnek vermem gerekirse, 70 yaşında tiyarto sanatçısı bir öğrencim olduğu gibi, 12 yaşında annesiyle beraber gelen öğrencim de var. Pilates çok fazla hareket alternatifi içerdiği için her yaş kategorisine uygun bir egzersiz. Cinsiyet konusuna gelirsek, tabiki pilateste kadın ve erkek gibi bir ayrım yok. Medyanın yanlış bilgilendirmesi sonucu bazı erkekler gelirken biraz ön yargıya sahip oluyorlar ne yazık ki. Onlara söylediğimi size de söyleyeyim, pilatesi icat eden kişi zaten erkek. Joseph Pilates. Sizde bir erkek olarak ön yargıları yok etmeye bu noktadan başlayabilirsiniz :)

PEKİ DERS SAATLERİ ve ÜCRETLERİ NASIL?

Joy Pilates hafta içi hergün sabah 7.00 ile 21.00 arasında ve haftasonu da sadece cumartesi günü saat 10.00 ile 16.00 arasında açık.

Joy Pilates’te ders başına ücret ödeyebileceğiniz gibi, 10’lu tanışma paketi ve 20’li paketler var. Bu paketleri belli bir süre içinde bitirmeniz gerekiyor. Detay vermek gerekirse, 10’luk paketi maksimum 3 ayda, 20'lik paketi de maksimum 4 ayda bitirmeniz gerekli. Pilatesin süreklilik sağlaması için bu bitirme sürelerini uygulamak gerekiyor.

Fiyatlandırma olarak, şu anda Etiler civarındaki stüdyolarda araştırma yaparsanız, Joy Pilates’in diğer pilates stüdyolarına göre daha uygun olduğunu görebilirsiniz.


JOY PİLATES'İN FARKI NEDİR?

Açıkcası JOY PİLATES'i kurarken, insanlarla bire bir iletişim kurmayı ve pilatesi sevdiğim için pilatesi öğrencilerime sevdirebileceğimi düşündüm. Buraya gelen öğrencilerimin hepsi ile çok iyi arkadaş olduk ve aramızda çok güzel bir diyalog oluştu. Pilates dışında da onlarla bir şeyler paylaşabilmek beni çok mutlu etti. Bunun yanında stüdyonun gerçekten butik bir anlayışa sahip olması, ders yaparken stüdyoda başka birilerinin bulunmaması öğrencilerimin kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlıyor. Bak şimdi aklıma geldi, ilk dersimi demo dersi olarak veriyorum, bu da Joy Pilates’i cazip kılan faktörlerden biri olabilir :)



SON OLARAK PAYLAŞMAK İSTEDİĞİNİZ ENTERESAN BİR ANINIZ VAR MI ?

Hmmm... Çok aklıma gelmiyor fakat 2 kısa hikaye anlatabilirim size. Çok enerjik ve yerinde duramayan bir öğrencimin ders sonunda uyuya kalması ve ışıkları söndürmemle 5-10 dk kestirmesi hiç unutamayacağım bir hikayedir. Pilatesin onu bile gevşetmesi kendisinin de şaşırdığı bir durum olmuştu :)
Diğer hikaye ise, hiç kol egzersizi yapmak istemeyen bir öğrencimin, onu motive etmek için “Haydi bak yakında Madonna gibi kolların olacak” lafımı “maganda gibi kolların olacak” anlaması, bunun üzerine bana deliymişim gibi bakışlar fırlatması ve dersin sonunda “Yasemin maganda nasıl bir benzetmeydi yaa” diye patlaması ve tabi sonunda bizim uzun süre kopmamızla biten güzel bir anıydı :)



Evet YASEMİN ÖKMEN, BİZE ZAMAN AYIRDINIZ VE JOY PİLATES-ETİLER stüdyonuzun kapısını açtınız. VERDİĞİNİZ BİLGİLER VE AYIRDIĞINIZ ZAMAN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.

Asıl Ben teşekkür ederim. Umarım sizi de burada pilates yaparken görürüz. Sizi de deneme dersine uygun bir zamanınızda bekliyorum. Tekrardan teşekkürler

JOYPILATES websitesi:
İletişim:A : Seher Yıldızı sk. Sayın apt. No:28 D:2 Etiler / İstanbul
T : 0212 352 50 40
@: yasemin@joypilates.com

1 yorum:

  1. Fotoğraflardan da anlaşılacağı gibi ilgili bir eğitmen olarak duruyor, yararlı bir çalışma olmuş. Keşke mekanı yakın olsaydı...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...