Her ne kadar yazının başlığında 101 – 102 kodları olsa da amacım sizlere geocaching konusunda ders anlatmak değil.. Çünkü benim burada yazmamdaki temel neden geocaching ile ilgilenen yeni kişilere ulaşmak. Kesinlikle sizi sıkacak şeyler yazmak değil. Ümit ediyorum faydalı olur yazdıklarım.
Geçen sefer nerede kalmıştık kısaca bir hatırlamaya çalışalım: Önce geocaching kelimesi nedir? GPS ile ilgili küçük bir kaç bilgi ve benim ilk olarak nerede bu oyunla karşılaştığımı anlatmıştım….
Bu sefer de sizlere ilk saklı kutuyu nasıl bulduğumu anlatmaya çalışacağım. Aslında ilk kutu bulma hikayesinin fotoroman olması gerekirdi ama ne yazık ki elimizde o günle alakalı çok fazla fotoğraf yok…
Hatırlarsanız haberlerde bomba ihbarı ile ilgili bir şeyler vardı… İşte o Flaş haberlerdeki bomba etkisi geçtikten sonra geocaching hakkında kısa da olsa ailedeki herkes düşüncesini açıkca söylemeye başlamıştı… İşin aslını bilmek isterseniz bu oyun hakkında kimse benim kadar heyecanlanmamıştı! Küçüklüğümden beri macera oyunları define avı veya Indiana Jones filmlerini çok sevmişimdir. Hatta Hep TV kanallarında küçük çocukların oynadığı define avı oyunlarını seyreder keşke bende o oyunlardan birinde olsam derdim. Bir ipucunu bulduktan sonra diğerine gitsem diye hayaller kurardım.
E, ben böyle hayalperest bir çocuk olarak büyümüşüm, yaşım ilerleyince de hoşlandığım oyun tarzları değişmedi. Halen saklı bir defineyi bulma fikri beni çok heyecanlandırır. İlla saklı bir define olması gerekmez bilinmedik bir mekan veya yeni bir yer keşfetmek de halen beni çok mutlu eder…
İşte durum böyle olunca bu oyun benim direk olarak ilgimi çekti. Haberlerden 1-2 saat sonra kendimi resmi internet sitesini www.geocaching.com incelerken buldum. İlk etapta belki de site çok çekici bir dizayna sahip olmadığından çok etkilenmedim. Ama siteyi biraz kurcaladıktan sonra form kısmında, kişilerin yorumları ve yazdıklarını okuyunca bu oyunun tam bana göre olduğunu ve yaş kategorisinin de 7 den 70 ‘e herkese hitap ettiğini anladım.
GPS Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerek
Siteyi inceledikten sonra hedefim; kendime koordinatları bulabileceğim bir GPS cihazı almaya gelmişti. GPS alırken nelere dikkat ettim?
- Kural 1: Bu alacağım GPS, Kanada’da ve Türkiye’de çalışmalıydı
- Kural 2: GPS çok pahalı olmamalıydı.
- Kural 3: GPS’ i çok zaman kaybetmeden hemen alıp şu oyunu çabucak oynamalıydım.
Bu 3 önemli noktaya dikkat ederek en basit özellikli GPS cihazını satın aldım. Cihazın özelliği kalem pille rahatça çalışması hafif olması ve açık arazide olduğunuz zaman uydulardan aldığı sinyallerle dünya üzerindeki koordinatınızı göstermesiydi.
Aynı zamanda sizin yazdığınız belirli bir koordinata da ne kadar uzak olduğunuzu haritada veya pusula gibi ok işareti ile noktaya mesafenizle gösteriyordu. Açık arazide yürürken rotanızı kaydediyor. Ne kadar süre ne kadar hızla hareket ettiğinizi hesaplayabiliyordunuz. Benim için bu cihaz (bu oyun için) yeterliydi! Elektronik cihazların hepsinde olduğu gibi limit sınırsız. Üst limit yok. Renkli ekranlı büyük ekranlı pil şarj dayanımı çok uzun olanları gibi farklı ek özellikli GPS cihazları mevcuttu. Ama ben bana yetecek en ucuz cihazı seçmiştim bile…
Geocaching – 102 dersimiz bitmiştir.. Bir sonraki yazımda GPS hakkında teknik bilgi var..
görüşmek üzere..
Bu arada hatırlatmakta fayda var: GPS olmadan da bu oyun oynanabiliyor
görüşmek üzere..
Bu arada hatırlatmakta fayda var: GPS olmadan da bu oyun oynanabiliyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder