Bu yazıda geocaching.com sitesinde sakladığınız kutuyu nasıl listeleyeceğinizi anlatmaya çalışacağım.
Öncelikle siteye giriş yapıyoruz. Daha önce üye olduğunuzu düşünerek tekrardan nasıl üyelik girişi yapmanız gerektiğini anlatmayacağım. Giriş yaptıktan sonra Hide and Seek A Geocache bölümünü buluyoruz. Bu bölümde kutu arama ve kutu saklama işlemi yapılıyor.
Biz kutu arama yapmayacağımız için online form linkini tıklıyoruz. Kutumuzla ilgili bilgileri girip sakladığımız bölgeyle ilgilenen site yöneticisinin onayına sunacağız. Bunu neden yapıyoruz derseniz , bazen saklı kutular birbirine çok yakın oluyor. 160 metre'den daha yakın olan kutular geocaching.com 'da listelenmiyor. Veya kutu hakkında istenen bir bilgiyi eksik vermişsek (koordinatları yanlış girmişsek- Kuzey yerine Güney koordinatı olabilir) o zaman bölge sorumlusu listelemeye almıyor ve nedenini açıklıyor. Eğer değiştirilebilecek bir problem varsa değiştirip listelenmesini sağlayabiliyoruz. Ama bazen değiştirilemeyecek problemler olabiliyor o zaman kutu listelenemeyebiliyor. (örneğin: eğer video cache yapmak isterseniz veya virtualcache yönetici bu tür kutuların artık geçersiz olduğunu söyleyerek izin vermeyebiliyor)
Şimdi gelelim listelemeyi nasıl yapacağımıza.. online form linkini tıkladık diyelim:
Karşımıza şöyle bir sıralama gelecek.
Zaten forumu doldurdukça sıra ilerliyecek ve sonunda kutu listeleme işlemi tamamlanmış olacak.
Şimdi ilk yapmamız gereken işlem kutunun özelliklerini girmek...
Öncelikle kutumuza bir isim vermemiz gerekiyor. Bu isim geocaching.com 'da kutular listelendiğinde geocacher'ların göreceği kutu hakkındaki ilk bilgidir.. Ne kadar enteresan ne kadar farklı ve kutu hakkında bilgi içeren bir isim koyarsanız o kadar etkili olur.. Türkçe veya ingilizce bir isim secebilirsiniz sorun olmayacaktır. (ama türkçe karakter kullanmamaya dikkat ederseniz daha iyi olacağı kanısındayım)
Daha sonra otomatik olarak sizin nickname ve sakladığınız tarih olarak günün tarihi çıkacaktır. Bunları değiştirmek isterseniz değiştirebilirsiniz ama ben genelde değiştirmiyorum.
Gelelim kutumuzun tipini seçmeye. Genelde traditional dediğimiz basit kutu saklama ile başlamanızı öneriyorum. Bu tip kutular fiziksel olarak basit bir kutunun saklanmasından başka bir şey değildir. İçinde kayıt defteri ve koyabiliyorsanız bir kalem..
İlerleyen zamanlarda multicache tipi kutular da hazırlayabilirsiniz. Bu durumda birden fazla kutu koordinatı girmeniz ve bulanların sırasıyla o kutuları bulmasını sağlayabilirsiniz. örneğin 3 adımlı bir multi cache yaptınız. O zaman bulmaya çalışan oyuncu ilk adımı bulacak. Daha sonra o kutudaki koordinatları alarak 2. kutuya sonra bulduğu koordinatlarla 3. kutuya gidecektir. (ama unutmayın: smartphone uygulamaları genelde traditional cache'lere yönelik hazırlanmıştır) otomatik olarak ikinci koordinatı uygulamaya yükleyemezsiniz.. Kısacası gps cihazı gerekir ve biraz daha zahmetli bir cache türü olduğundan oyuncular çok fazla bu tipteki kutuları bulmaktan hoşlanmazlar. Çünkü 3 ayaklı bir mutlicache en az 1 saatlik avlanma gerektirir.. Üstelik 3 kutu bulduğunuz halde sadece son bulduğunuz kutuda logbook vardır ve tek bir kutu bulmuş gibi kayıt edilir.
Soru işaretli olan Unknown cache türü ise içinde bulmaca barındıran kutu türüdür. Örnekleri sizin hayal gücünüze göre sonsuz çeşit olabilir. Örneğin bir sudoku bulmacası sonucu ortaya cıkacak bir koordinatı bulmalarını isteyebilirsiniz veya bir heykelin altında yazan bilgilerden fiziksel kutunun saklı olduğu koordinatın yeri verilebilir? Sonuç olarak hayal gücü sizin ve istediğiniz gibi şekillendirmek size ait.. Bu yüzden unknown cacheler çok eğlenceli veya çok sıkıcı olabiliyor. Bu nedenle açıklama kısmına ne kadar fazla bilgi yazarsanız kutuyu bulmak isteyen oyunculara o kadar yardım etmiş olursunuz..
Kutu seceneklerinin diğerlerini şu anda anlatmak için erken olduğunu düşünüyorum. Bu 3 türden birini seçerek (kutunuzu nasıl hazırladıysanız ona göre seçmelisiniz tabii ki) daha sonra da en altta bulunan bütün kuralları biliyorum okudum şıklarını seçip ikinci adıma gecebiliriz.. Ama ilk olarak bu yazıda traditional kutuyu nasıl listeyebileceğinizi anlatacağım.
Ikinci bölüm Location bolümü kutumunuzun nerede olduğu ile ilgilieri barındırır.
Buna göre daha önceden sakladığımız noktada aldığımız koordinatları burada 4-5 farklı çeşitte girebiliriz.
Hangi tip koordinat sistemini kullanacağınız size kalmıştır. Nasıl yazmanız gerektiği zaten örnekleri ile sayfada gösterilmektedir. Bunu yapmalarının sebebi her GPS cıhazı farklı şekilde koordinatları gösterebiliyor veya siz hangi sisteme alışıksanız ona göre kullanabilirsiniz. Burada önemli olan sadece bir tipi seçip ona uygun olarak koordinatları girmeniz gerektiğidir. Daha sonra confirm the coordinates tuşuna basarsanız harita üzerinde nereye denk geldiğini görebilirsiniz. Bu sayede göz kararı da olsa doğru yerde mi değil mi koordinatınız doğru mu kontrol etmiş olursunuz..
Bu arada ülkeyi ve bölgeyi işaretlemeyi de unutmayın lütfen!
3. bölüm additional waypoints aslında çok işe yarayan ama zorunlu olmayan bir bilgidir. Bu bilginin amacı kutuya giderken örneğin arabayı nereye park edeceğinizin bilgisini verebilirsiniz. Çünkü bazen bir kutuya gidiş yolu olarak farklı noktalardan ulaşmak mümkün olmaktadır. Siz hangisinin daha iyi daha güzel olacağına karar verip oyuncuları o noktaya yönlendirebilirsiniz. Bu yüzden bu ek bir bilgidir doldurmak zorunda değilsiniz..
4. bölüm description bölümü. Bu bölümde kutunuz hakkında vermek istediğiniz bilgiler bulunacak. Buraya yazacağınız tüm bilgiler kutuyu bulmak isteyen oyuncu için yazılacaktır. Ne kadar çok bilgi verirseniz kutu daha popüler olacaktır. Çünkü kişiler kutuya gidip gitmeyeceklerını bu bilgilere ve daha sonra bulan kişilerin yorumlarına göre (favori puanlarına) karar vereceklerdir...
İlk olarak kutu hakkında genel bilgi verebilirsiniz. Kutunun bir caminin yanında veya bir şelalenin yanında olduğunu veya klasik bir kutu olduğunu turistik bir kutu olduğunu ya da aklınıza ne geliyorsa kutuyu ilginç kılacak bilgiyi burada ksıaca vermelisiniz...
Daha sonraki bölümde ise daha geniş bilgiyi. Örneğin hangi şelaleye yakınsa veya cami kilise veya tarihi eserin hakkında açıklayıcı bilgi verebilirsiniz. Bu sayede kutuyu bulanlar o bölgeye geldiklerinde o verdiğiniz bilgileri kullanarak etrafı gezebilirler.. Bu arada bu bilgileri geocaching.com kontrol etmemektedir. Bu nedenle yazdığınız şeyler sizin oyunculara ne kadar fazla bilgi vermek istemenizle ilgilidir. Sadece türkçe açıklama da yapabilirsiniz.. Ama bu sadece türklerin bu bilgileri anlayabileceği anlamına gelir.. Benim önerim kısa bir ingilizce bilgi ve ardından türkçe içerik yazarsanız çok daha fazla kişi tarafından kutunuzun bulunma oranını arttıracaktır. (şu anda türk oyuncu sayısının azlığını düşünerek böye bir yorumda bulunuyorum, umarım kısa sürede bu oran değişir ve sadece türkçe içerik ile kutu yayınlar ve bir sürü kişi tarafından kutuların bulunmasını sağlarız)
Include a hint? sorusu eğer ipucu vermek isterseniz cevaplayacağınız bir sorudur. Evet derseniz buraya yazacağınız cümle oyuncular için ipucu niteliğindedir. Örneğin ''çınar ağacına dikkat et'' veya duvardaki kırmızı tuğla gibi sakladığınız kutu ile ilgili ipucu verebilirsiniz..
Eğer tanıtım sayfasına bir fotoğraf eklemek istiyorsanız o fotoğrafın url adresi (bence gereksiz ben hic doldurmuyorum)
Veya konuyla ilgili bir link göndermek istiyorsanız onu da bir sonraki satıra yazabilrsiniz. (bence bu da çok gereksiz bir bilgi ama size bağlı)
Gelelim 5. bölüme
Bu bölümde kutunuzun boyutunu sececeksiniz. Zaten fotoğraflardan hangi boyutta olacağı kolayca açıklanmış ;) Küçük bir bilgi ne kadar büyük kutu saklarsanız o kadar fazla popüler olur. Fakat büyük kutu saklamak ne yazık kı daha zordur. Çünkü oyunu oynamayanlar tarafından bulunup çöpe atılma riski daha fazladır. Bu yüzden kutu saklama işi zor ve deneyim gerektiren bir işlemdir..
Umarım zamanla kutu kaybolma oranlarınız düşer ve sıkılmadan moraliniz bozulmadan kutuları saklamaya devam edersiniz... Bunu özellikle belirtmemin nedeni oyuncular zamanlarını ayırıp sizin sakladığınız kutulara gittiğinde kutu bulamazlarsa morallari bozulup yorum bölümüne kutuyu bulamadıklarını yazabilirler. Ne kadar fazla bulunamadı yorumu gelirse kutunun bulunma oranı düşecektir. Ve belli bir süre sonra geocaching.com yetkilisi tarafından kutunuz listelemeden silinecektir.
Bu bölüm bana göre en önemli bölümlerden biri.. Burada kutunun saklanma zorluğu derecelendirilir. Bunu sakladığınız için sizin yapmanız gerekli. Ama bu zor bir adımdır. Çünkü kutuyu siz bulmadığınız için ne kadar zorluk derecesine sahip olduğunu genelde yanlış derecelendirirsiniz... Çok kolay işaretlerseniz oyuncular gittiklerinde bulamayabilirler. Çok zor işaretlerseniz o zaman da oyuncular zor diye gitmeyebilir vs. Hassas bir konudur. Ama zamanla kutu buldukça ve sakladıkça derecelendirme yeteneğiniz artacaktır. İkinci işaret ise kutuya giderken kullanacağınzı bölgenin zorluğu.. Kolay bir patikadan giderseniz farklı, asfalt bir yolda yürecekseniz farklıdır. Tırmanma gerektiren yer farklı derecelendirilir.. Son olarak da zaten ikonlardan anlaşıldığı gibi kutunun etrafında ne gibi özellikler olduğunun belirtilmesi. Örn: kutuya günün 24 saati ulaşılabilinir mi? Köpek getirilebilir mi? Tekerlekli sandalye ile gidilebilinir mi? Tırmanış malzemesi gerekli mi? ne kadar süre harcanabilir? Telefon kullanılabilir mi? Yemek içecek var mı gibi secenekleri işaretleyerek kutuyu bulacak oyunculara bilgi verilmiş olur...
Son bölümde submit bölümü. Burada yazacağınız şey direk geocaching.com yetkilisine iletilir. Bunu yapmalarının nedeni eğer yetkiliye bir bilgi vermek istiyorsanız buradan ulaşabilirsiniz. Örneğin yaptığınız kutu başka bir kutuya yakın çıktığı için reddedildi ve size bunun bilgisini verdiler. Sizde kutuyu daha uzak bir noktaya koyup koordinatları değiştirdiniz. O zaman bilgi olarak yetkiliye kutunun yeni koordinatlarını girdim diye yazarsınız. Veya bu kutu enim evime çok yakın eğer bir problem olursa kolayca gidip kutuyu yenisi ile değiştirebilirim gibi ek bilgi yazabilirsiniz. (bu gibi ek bilgiler geocaching.com yetkilileri tarafından çok sevilir) Ama buraya bir şey yazmak da zorunda deilsiniz bunu da belirteyim...
Her şeyi yaptıktan sonra save and exit tuşuna basarsanız. Artık kutu listelenmek üzere geoecahing.com onaylama sürecine girmiş olur..
Bu yoğunluğa göre 1-2 gün ile 5-7 gün arasında değişkenlik gösterir..
Bu anlattıklarım geleneksel bir fiziksel kutunun geocaching.com'da nasıl listelenmesi gerektiği ile ilgili bilgilerdir. Sizlerden ricam geocaching oyununu etrafınızdaki arkadaşlarınızla paylaşmanız ve öğrendiklerinizi onlara da anlatmanız. Bu oyun ne kadar fazla kişi tarafından oynanırsa o kadar zevkli olacaktır.. Önerim sakladığınız kutuları arkadaşlarınızın bulmasını sağlayın. Onlardan da kutu saklamalarını rica edin ve sizde onların sakladığı kutuları bulun...
İyi avlanmalar ;)
Daha fazla bilgi için
İşte beklediğim açıklama, teşekkürler.
YanıtlaSilKendi başıma biraz karıştırdım ama yayınlatmayı başardım :) Fakat anlamadığım bir dürü nokta vardı, şimdi anlamış oldum.
İlk kutumuz: http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC3WWQP
Önerilerinize, düzeltmelerinize açığım.
Çanakkale'yi Geocaching cenneti yapmayı planlıyorum :) Biraz da Samsun'a kutu saklayacağım :)
Çok sevdim bu oyunu :) Blogda da yer vereceğim.
Çok teşekkürler...
Çok iyi bir Türkçe içerik olduğunu düşünüyorum. Kutu kaydı için yararlı bir kaynağa sahip olduk.
YanıtlaSilBu arada Beyaz Kitaplık kutusunu bugün listede gördüm :) Çanakkale'ye gelmek için aslında bahanemiz çok ama kutu sayısı artarsa özel tur yapabiliriz. :)
evet evet, her bölge kendi içinde bir sürü kutuya sahip olursa , sadece geocaching oyunu için bile geziler yapılabilir..
Silbu arada yazıyı beğenmenize sevindim..
Elimden geldiğince kutu saklamaya çalışacağım. Şu an yarımadaya dört tane sakladım. Çanakkale merkeze de saklayacağım. Bekleriz Çanakkale'ye :)
SilBakalım kutuları ilk kim imzalayacak.
bunlara bir türlü kafam çalışmıyor
YanıtlaSilnedir problem size yardımcı olmaya çalışalım
Sil