Istatistik nedir, geocaching ile bağlantısı nasıl olur?
(Statistics) Kökeni Latince’deki "status" kelimesidir ki bu da "durum" demektir. Almanya’da üniversitelerde okutulan ve devletlerin durumunu inceleyen bir konuya 1748 de Gottfried Achenwall, "istatistik" adını vermişti, istatistik kelimesi ilk kez bu şekilde ortaya çıkmıştır. Ancak istatistik uzun süre, doğüm ve ölüm gibi olayları konu alan ve deskriptif (tanımlayıcı) nitelik taşıyan bir konu olarak kalmıştır. Modern anlamda istatistik aynı zamanda olayların analizine dayanan bilimsel bir yöntemdir.
İstatistik metodolojisi, dört safhaya ayrılmaktadır:
1) Sayısal bilgilerin derlenmesi,
2) Bu bilgilerin düzenlenmesi,
3) Düzenlenen bilgilerin tablo veya grafik halinde sunulması,
4) Tablo veya grafiklerde sunulan düzenli bilgilerin genelleme yapılabilmesi için analizi.
Kaynak: http://istatistik.nedir.com/#ixzz2UaR4B1CEPeki istatistik ile geocaching hangi noktada buluşuyor?
Geocaching oyununda bildiğiniz gibi tüm veriler kayıt altında tutuluyor. Siz kutuları buldukça kutular hakkındaki tüm veriler sizin üye bilgilerinize kayıt ediliyor. Bu sayede üye olduğunuz andan itibaren kaç kutu bulduğunuz, hangi tür kutuları bulduğunuz, kutuların boyutları, yükseklikleri (irtifa), bulduğunuz kutuların ne zaman saklandıkları (ne kadar eski oldukları) hangi koordinatlarda olduğu (bu sayede sizin eviniz olarak gösterdiğiniz koordinatlardan ne kadar uzakta oldukları) gibi bir sürü özellik kayıt edilmiş oluyor.
Peki bu kayıtlar ne işe yarıyor derseniz. İşte orada istatistikler devreye giriyor. Bu verileri tablo olarak görmek, grafik olarak görmek, diğer oyuncularla kendi durumunuzu karşılaştırılmak zaman geçtikçe hoşunuza giden bir tutkuya dönüşebiliyor.
Örnek bir üye profil istatistik sayfasına göz atalım beraber isterseniz:
Yukarıda genel olarak kendi profilinizin istatistik bilgilerinin nasıl göründüğünü görebilirsiniz
Burada omaggo oyuncusunun kaç kutu bulduğu, kaç defa FTF (First Time Find) yaptığını , Türkiye'de kaç kutu bulduğu, bu kutuların kaçının Istanbul'da olduğu, Kaç farklı ülkede kutu bulduğu, kaç kutu sakladığı, sakladığı kutuların başka oyuncular tarafından kaç defa kayıt aldığı, kaç favori topladığı gibi bilgileri görebiliyorsunuz. Ayrıca karma istatistiğini de görebiliyorsunuz.
Aslında benim için en değerli bilgi KARMA sayısı.
Geocaching'de karma nedir?
Aslında bu sayı sizin oyunu tek taraflı oynamanızı engellemek için önem kazanıyor. Hesaplanması şu şekilde:
Sakladığınız kutulara gelen kayıt sayısı (bulundu, bulunmadı vs) bölü sizin başka kişilerin kutularına bıraktığınız kayıt sayısı. Burada gösterilmek istenen sadece bulmak için zaman harcamayın, sakladığınız kutular sayesinde başka oyuncularında işine yarayan kutular oluşturun... ;)
Eğer sadece kutu buluyorsanız ve hiç kutu saklamıyorsanız bu sayının değeri çok düşük olacaktır. Bu yüzden biz yeni oyunculara hep KUTU SAKLAYIN sadece kutu bulmaya odaklanmayın diye uyarı yapıyoruz.
Türkiye'de şu anda diğer ülkelerle kıyasladığımızda kutu sayısı az olduğundan zaten oyuncular isteseler de çok kutu bulamıyorlar, o yüzden ilk önceki hedefimiz kutu saklanmasını sağlamak! Bu sayede karma sayınız da yüksek olacaktır ;)
örnek olarak: Bir oyuncu 2 kutu saklasın. Bu kutulardan biri 10 diğeri de 4 kayıt alsın. Kendisi de başka kutulara 25 adet kayıt bıraksın. Bu oyuncunun karması: 14/25= 0,56 olacaktır.
Türkiye'deki Geocaching kutu istatistikleri / Mayıs 2013
Oyunu oynadıkça Türkiye'deki diğer oyuncuların durumlarını da merak etmeye başlıyor ve onlarla kendi durumunuzu karşılaştırmaya da başlıyorsunuz. Kim daha fazla kutu bulmuş veya kim daha fazla kutu saklamış gibi istatistikler en ilgi çeken sayılar. Daha sonra da saklanmış kutuları ILK kim buldu istatistiği (FTF) çok önemli bir istatistik oluyor. FTF olabilmek için saklanan kutunun geocaching.com sitesinde listelenmesi ile herkesden önce kutuyu bulup log defterine ilk kendi isminizi yazmanız gerekiyor. Şu anda haoral Türkiye'de 20 FTF yaparak bu kategoride liderliğini sürdürüyor.
Diğer ülkelerde FTF yapmak çok değerli çünkü orada çok fazla oyuncu olduğu için FTF olmak zor, ama ülkemizde şu anda az sayıda oyuncu olduğundan ilk bulma şansı oldukça fazla ;) Ama 20 adet FTF olmak küçümsenmeyecek bir sayı. Tebrikler haoral.
Eğer sayılar hoşunuza gidiyorsa veya mühendislik kökenliyseniz istatistikler hoşunuza gidebilir. Geocaching dataları da oldukça sayı içerdiği için istatistik ve geocaching oldukça iç içe geçmiş durumda.
Bu istatistikleri http://project-gc.com/ adresinden kendi geocaching.com üyeliğinizi girerek bakabilir inceleyebilirsiniz. İstatistikler konusunda ilerleyen zamanlarda daha fazla bilgi vereceğim. Çünkü bu konuda yazacak çok bilgi var...
Sizin eklemek istediğiniz sormak istedikleriniz varsa lütfen yorum kısmına eklemyi unutmayın...
hepinize iyi avlanmalar
Karma sistemi çok iyiymiş. Direk kutu saklamaya teşvik edici bir puan.
YanıtlaSilkarma gerçekten enteresan bir istatistik, yurt dışında özellikle çok kutu olan bölgelerde karma sayısı 1 den büyük olanlar çok başarılı sayılıyor... Bizim ülkemizde kutu sayısı az olduğundan 1-2 kutu saklasna yetebilir.. ama ben 50 üzerinde kutu sakladığım halde karmam 14 lerde geziniyor :D
Silyanii sakladığın kutunun bulunabilinecek yerde olması da önemli..